Angst og behandling
Angst er en af vores grundfølelser
Angst er en følelse af frygt eller bekymring, som alle mennesker oplever fra tid til anden. Det er en naturlig reaktion på stressende eller farlige situationer, og det kan hjælpe os med at være opmærksomme og forberedte på at håndtere udfordringer. Imidlertid kan for meget angst være forstyrrende for vores daglige liv, fordi vi typisk vil prøve at undgå det, der fremkalder angsten.
Hvis du på grund af intens eller vedvarende angst undgår at foretage dig ting, du egentlig har lyst til, eller det begrænser dig i at have en almindelig tilværelse, skifter angst fra at være en grundfølelse til at være en lidelse – fordi der så er tale om et funktionstab.
Symptomer på angst
Ved alle angstlidelser er der symptomer, der påvirker krop, følelser, tanker og adfærd på forskellige måder. Symptomer på angst kan være:
- Uro, rastløshed
- Fysisk ubehag, såsom kvalme, hjertebanken, svedtendens, åndenød, mavesmerter, svimmelhed, kuldefølelse eller rysten, fornemmelsen af ikke at kunne få luft
- Bekymringer, dødsangst, katastrofetanker om bestemte ting eller situationer
- Følelse af uvirkelighed eller fornemmelsen af at være ude af kontrol
- Søvnbesvær og overtænkning ved sengetid
- Koncentrationsbesvær
- Undgåelse af det man frygter – hvilket med tiden kan gribe om sig
Mange typer af angst
Der er mange forskellige former for angst, og her får du et overblik over de hyppigste:
Socialangst: Man mærker angst i situationer hvor man er sammen med andre mennesker og frygter deres kritiske blik eller vurdering mens man gør et eller andet – holder en fremlæggelse, spiser et måltid eller deltager i en fest.
Panikangst og agorafobi: Panikangst er et pludseligt anfald af svær angst – tit uden anledning eller varsel, og angsten udvikler sig i løbet af få minutter med voldsomme kropslige symptomer. Agorafobi kan forekomme med eller uden panikangst: man frygter at forlade sit hjem eller være på offentlige steder, fordi man forestiller sig, at man ikke kan få hjælp eller komme væk, hvis angsten bryder ud.
Enkeltfobier: Man er angst for en enkelt konkret ting eller situation – fx lukkede rum, at flyve, tandlæger eller hunde. En enkelfobi for edderkopper behøver ikke at være et problem. Det er det derimod, hvis man er angst for noget, man jævnligt risikerer at støde på, og derfor begynder at undgå en masse situationer i det daglige.
OCD (Obsessive Compulsive Disorder): En lidelse, der er præget af tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Tvangstanker er skræmmende eller voldsomme forestillinger, der dukker op igen og igen, selvom man prøver at undertrykke dem. Tvangshandlinger er adfærd som gentages igen og igen, selvom de hverken er behagelige eller nyttige, men som udføres med det mål at dæmpe ubehaget ved tvangstanken. Typiske tvangshandlinger er hyppig rengøring, håndvask, ordensritualer og tjekkeadfærd: er vinduet lukket og stearinlyset slukket?
Generaliseret angst: Er en mere vedvarende angsttilstand der ikke er knyttet til særlige situationer. Man har bekymringer om rigtig mange ting – småting i hverdagen, eget og familiens helbred, økonomi, ulykker og lignende. Her optræder ofte anspændthedssymptomer; muskelspændinger, træthed og dårlig søvn.
PTSD (posttraumatisk stresstilstand): En længerevarende krisereaktion, som opstår efter en katastrofeagtig begivenhed. Man oplever tilbagevendende genoplevelser af traumet, får mareridt, stærkt ubehag ved alt der minder om begivenheden, alarmberedskab – sammenfaren og irritabilitet – og manglende evne til nærvær og samvær.
Behandling
Generelt for angstlidelserne gælder det, at undgåelsen er med til at fastholde og forstærke tilstanden. Derfor arbejder vi i kognitiv terapi med dels at kunne tænke realistisk og hjælpsomt i angstfremkaldende situationer, og dels at du gradvist udfordrer angsten, og lægger mærke til hvad der sker. Vi planlægger eksponeringer, som du arbejder med mellem sessionerne. Typisk sker der det, at angsten daler, og det frygtede udebliver – hvilket vi aldrig ville have opdaget, hvis vi blev ved med undgåelsesadfærden. Vi arbejder også med at acceptere at vi som mennesker kan mærke angstfølelsen – men uden at reagere på den – og blot trække vejret og fortsætte med det vi havde gang i før angsten meldte sin ankomst.